Tėvai neretai klausia, kuo skiriasi darželio meniu skirtingose ugdymo įstaigose ir ar iš tiesų maistas darželyje gali turėti įtakos vaiko emocinei savijautai, mokymuisi ar net socialiniams įgūdžiams. Vaiko mityba ikimokykliniame amžiuje yra kur kas daugiau nei sotus pilvelis – tai vaiko augimo, sveikatos, energijos ir savarankiškumo pamatas. Todėl „Saulės gojuje“ itin daug dėmesio skiriame tam, kad maistas būtų šviežias, šiltas, subalansuotas ir gaminamas vietoje – čia ir dabar.
Darželinio amžiaus vaikai labai jautriai reaguoja į skonio, kvapų ir tekstūros pokyčius. Jei maistas paruoštas prieš kelias valandas ar atvežamas išorinio tiekėjo, jis gali būti mažiau kvapnus ir nebe toks patrauklus vaikui. Kai darželinukų maitinimas organizuojamas vietoje, naudojant šviežius ir kokybiškus produktus, vaikams maistas tampa patrauklesnis, jiems lengviau priimti naujus skonius ir formuoti sveikus valgymo įpročius.
Vaikų organizmui reikia įvairių maistinių medžiagų: baltymų, sveikųjų riebalų, sudėtinių angliavandenių, vitaminų ir mineralų. Todėl darželio meniu sudaromas itin atsakingai ir nuosekliai, vadovaujantis vaikų maitinimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimais. „Saulės gojaus“ valgiaraštį sudaro daržovės ir vaisiai, kruopos, liesa mėsa, žuvis, sezoniniai produktai, itin ribojamas pridėtinio cukraus ir druskos kiekis, darželyje draudžiami saldūs užkandžiai bei saldinti gazuoti gėrimai. Tokia mityba padeda vaikams palaikyti pastovų energijos lygį visą dieną, geriau susikoncentruoti į veiklas ir palaikyti stabilią emocinę savijautą.
Natūralūs produktai, šiltas maistas ir aiški struktūra stiprina saugumo jausmą – vaikas žino, kada valgys ir ką ras lėkštėje. Toks nuspėjamumas ir pastovumas yra būtini tam, kad vaikui būtų gera mokytis ir tyrinėti pasaulį.
Vaikų mityba – tai ne tik, ką jie valgo, bet ir kaip valgo. „Saulės gojuje“ maistas patiekiamas švediško stalo principu ir nenormuojamas – vaikai skatinami ragauti, rinktis, stebėti savo sotumo signalus ir suvalgyti tiek, tiek, kiek jiems norisi, o ne tiek, kiek „reikia“. Tokiu būdu jie mokosi klausytis savo kūno, o ne vien atliepti suaugusiųjų lūkesčius. Tai labai svarbus procesas formuojant sveiką santykį su maistu, kuris bus svarbus ir suaugus.
Visgi natūralu, kad dalis vaikų būna išrankesni. Mūsų tikslas – ne priversti ar įkalbėti juos valgyti, o rodyti pavyzdį, kurti saugią ir ramią valgymo atmosferą ir leisti vaikui grįžti prie ragavimo tada, kai jis bus tam pasiruošęs.
Šiandien alergijos – įprastas reiškinys, tad specialiai pritaikyta dieta vaikams mūsų darželyje yra ne išimtis, o kasdienė praktika: į „Saulės gojaus“ meniu įtraukti alternatyvūs patiekalai vegetarams, veganams, gliuteno ir laktozės netoleruojantiems vaikams. Kiekvienas mažylis gauna jo poreikius atitinkantį maistą, o tėvams nereikia nerimauti dėl kryžminės taršos ar netyčia į patiekalus patekusių alergenų – maisto saugumui skiriamas ypatingas dėmesys.
Darželio „Saulės gojus“ komanda tiki, kad ugdymas prasideda nuo mažų, kasdienių patirčių: nuo to, kaip vaikas jaučiasi bendraudamas, ilsėdamasis, tyrinėdamas pasaulį – ir valgydamas. Todėl sveikas maistas darželyje mums nėra savatikslis dalykas ar tiesiog madingas žodžių derinys – tai nuosekli ir sąmoningai kuriama kultūra. Valgyti sveikai ir maistingai turi būti malonumas, o ne pastanga. Tokią patirtį vaikai natūraliai parsineša į namus ir galiausiai paverčia savo ilgalaikiais įpročiais.
Vaiko kūnas auga, jo mintys bręsta kasdien. Šis augimas labai priklauso nuo to, kokiu maistu vaikas maitinamas – ir fizine, ir emocine prasme. Todėl „Saulės gojuje“ maistas yra ne tik ant stalo dedami patiekalai, tai – ir neatsiejama ugdymo dalis.